четвер, 26 квітня 2012 р.

Громадянин - це той, від кого залежать державні справи?


19-21 квітня 2012 р. у Києві проходило стажування переможців Студреспубліки 2011 – депутатів Студентського парламенту та Студентського Президента України.

Учасники стажування провели зустрічі з представниками українського політичного істеблішменту, ознайомлювались з роботою вищих органів влади, спілкувалися з мудрими експертами та відвідали православний монастир. Представником від "Файного міста" був Андрощук Дмитро.

Загальною темою дискусії цьогорічного стажування було актуальне, проте дискусійне твердження: «Громадянин - це той, від кого залежать державні справи».

Молоді лідери мали зустрічі з низкою знаних політичних діячів: радником Президента-керівником Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Адміністрації Президента України Ганною Герман, повноваженим представником Прем’єр-міністра України в Уряді України Анатолієм Толстоуховим, головою Політичної партії «Громадянська позиція» Анатолієм Гриценком, головою політичної партії «Україна – Вперед!» Наталією Королевською та її заступником Євгеном Сусловим, головою комітету партійного контролю політичної партії «Фронт Змін» Андрієм Пишним, заступником голови Центрального виконкому політичної партії «УДАР Володимиром Куренним, головою Контрольно-ревізійної комісії Народно-демократичної партії Олегом Петровим.

Також республіканці зустрілися з поважними експертами: президентом Центру соціально-консервативної політики (Україна) Юрієм Ліпчевським, доктором культурології Володимиром Нікітіним, звісно, з Національним лідером Студреспубліки Павлом Вікнянським та ін.

Кожна зустріч супроводжувалась цікавими дискусіями навколо питання про сутність самого поняття громадянина. Обговорювались значущі суспільно-політичні питання, можливі шляхи вирішення проблем і роль молоді в державотворенні.

Крім того, учасники відвідали Свято-Троїцький Іонинський монастир, моделювали переговорні процеси та перевіряли взаємну довіру, граючи у відому психологічну гру «Червоне та синє».

Отже, як проходило стажування? Все почалося 19 квітня з зустрічі з громадським діячем, президентом Центра соціально-консервативної політики (Україна), бізнесменом, учасником Партнерської ради Студреспубліки Юрієм Ліпчевським, який запропонував не тривіальний погляд на тему дискусії та не погодився із тезою «Громадянин - це той, від кого залежать державні справи». На думку пана Ліпчевського, держава має мати мінімум функцій, необхідно будувати ліберальну економіку.



Стажування продовжилось зустріччю із народним депутатом України, головою Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва, лідером політичної партії «Україна – Вперед!» Наталією Королевською та її заступником - народним депутатом України Євгеном Сусловим. Під час зустрічі відбулось жваве обговорення політичної ситуації в Україні та можливостей, які має молодь, беручи участь у політичному житті країни.

На завершення дня учасники стажування мали зустріч із монахом Свято-Троїцького Іонінського монастиря, архімандритом Іоасафом, цікавою та відкритою особистістю, який розвінчав не один стереотип щодо православ’я, обговоривши такі питання, як впровадження християнства у Київській Русі, значення та особливості сповіді, підкреслив важливість соціальної активності християн. Після спілкування студреспубліканці взяли участь у молодіжному чаюванні, яке традиційно відбувається у монастирі щочетверга і яке традиційно відвідують стажери.

Ранок п’ятниці розпочався зустріччю з радником Президента України-керівником Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Адміністрації Президента України Ганною Герман, яка окрім пропозиції співпраці, приємно здивувала учасників зустрічі фантастичними подарунками з власної бібліотеки – раритетним виданням 1937-го року "Історії української культури" Івана Тиктора. Крім того, пані Герман запропонувала Студреспубліці підготувати разом із владою декілька проектів, зокрема проект щодо такої національно важливої справи як ревізія пам’яток Тараса Шевченка, якої, на жаль, досі не існує в Україні.

У продовження плодотворної роботи, наступного дня молоді лідери відвідали Київську міську державну адміністрацію, де ознайомились із специфікою роботи Головного управління у справах сім’ї, молоді та спорту та ходом підготовки до Євро-2012.

Насичений день продовжувався зустріччю із народним депутатом України III та IV скликання, головою Контрольно-ревізійної комісії Народно-демократичної партії, головою Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я», а також учасником Партнерської ради Студреспубліки Олегом Петровим. Під час обговорення були підняті не лише питання соціально-економічної ситуації в Україні, а й тема модернізації країни, перспектив розвитку у нас ракетно-космічної галузі.

Далі робота учасників стажування продовжилась зустріччю з народним депутатом України, головою Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, лідером Політичної партії «Громадянська позиція» Анатолієм Гриценком. Анатолій Степанович підняв градус дискусії та проаналізував глобальні кризові явища, які ми всі, наразі, спостерігаємо. Він наголосив, що Україна є пасивним заручником усіх цих процесів, ні на що серйозно впливати не може. Увагу було приділено й обговоренню ситуацію в українській армії, яка, на думку політика, доведена до такого, що не здатна виконувати поставлених перед нею завдань навіть у мирний час.

Цікавою та насиченою видалась зустріч із членом політради партії «Фронт Змін», головою комітету партійного контролю  цієї партії Андрієм Пишним, який підкреслив важливість об’єднавчого процесу між опозиційними партіями та роль молоді у будівництві майбутнього України.

На завершення дня Студентський парламент та Студентський президент взяли участь у грі  «Червоне та синє», яку провели депутат Київської обласної ради, екс-голова ВМГО «Студентська республіка», учасник Партнерської ради Студреспубліки Володимир Крутько представниця програми "Основи свободи" (міжнародний рух "Ініціативи змін") Дарина  Колесник. Учасники гри відкрили для себе по-новому такі поняття, як довіра, розуміння спільної справи, підвищили свої навички ведення ділових переговорів.

Ранок суботи республіканці відвідали будинок Кабінету Міністрів України, де мали зустріч із екс-міністром Кабінету міністрів України, радником і повноважним представником Прем’єр-міністра України в Уряді України, учасником Партнерської ради Студреспубліки Анатолієм Толстоуховим. На зустрічі, відповідаючи на питання молоді, Анатолій Володимирович тепло і по-дружньому повідав історію свого життя та ситуації, коли доводилось приймати важкі, але принципові рішення. Найкращим подарунком стали диски з записами пісень на слова Анатолія Толстоухова та ексклюзивна презентація нового вірша автора.

Далі шлях ішов до центрального офісу партії «УДАР Віталія Кличка», де відбулася зустріч із заступником голови виконкому партії, народним депутатом України V скликання, політтехнологом Володимиром Куренним. Він ґрунтовно відповідав на запитання присутніх, розказав про політичну позицію партії "УДАР" та запевнив у величезній увазі до потреб і інтересів молоді з боку Віталія Кличка.

Надалі невтомні студреспубліканці мали зустріч із директором програми Школи політики та державного управління Університету Торонто, професором Ірвіном Студін (Канада), який розповів про свій внесок у роботу щодо реформування Національної академії державного управління при Президенті України, та запропонував молодим талантам подавати заявки до вступу у академію. Він відзначив, що метою цих реформ є зміна політичної культури в Україні та виховання професіоналів-державних службовців.

Незважаючи на завантажений графік, Студпарламент та Студпезидент з неабиякою увагою працювали під час зустрічі з доктором культурології, засновником проекту «Foundation for future», експертом Студреспубліки Володимиром Нікітіним. Володимир Африканович фактично резюмував всю роботу за кілька днів: провів екскурс в історію виникнення явища громадянства ще в міфічні  часи античності та розвиток підходів до громадянства в середньовіччі аж до сучасності. Знаний мислитель часто робив "помітки на полях" не по основній темі - він просто ділився досвідом, але нікого не повчав.

А на завершення цікавого та плодотворного стажування відбулася нарада за участі депутатів Студентського парламенту, Студентського президента та топ-менеджменту Студреспубліки, були обговорені актуальні питання подальшої діяльності Студреспубліки.

Організатором стажування виступила ВМГО «Студентська республіка» за підтримки оргкомітету фонду «Стабільна Україна» та Національного педагогічного університету ім. М.П.Драгоманова.


 http://studrespublika.com/news/text_news.php?id=1923

Немає коментарів:

Дописати коментар

Учасники