пʼятницю, 1 червня 2012 р.

Вільне мистецтво

Кришки наналізаційних люків неподалік “білого дому” та міської ради розмалювали днямирізними барвами.

Малювали в основному на футбольну тематику, але не всі дотримувались рамок.
Своєрідну акцію влаштувала громадська організація “Файне місто”. Розфарбовувати кришки запросили охочих тернополян. Художників забезпечили фарбами та пензлями.
- Організатори запропонували футбольну тему. Це, звичайно, цікаво, але я вирішила малювати бедрика, - каже тернополянка Христина. - Як на мене, це красивіше та й людям сподобається більше. Загалом же акція і задум дуже хороші, бо ж це маса настрою та позитиву як для учасників, так і для тернополян.
А настрою та емоцій справді вистачало. Люди, які творили свої “шедеври” довкола люків, збирались по декілька осіб. Кожен з пензлем виконував свою частину роботи. Суперечок, як це часто буває під час спільних робіт, не було. Учасники радились, жартували та допомагали одне одним.

- У нас досить гарно виходить, ну просто шедевр, - жартує Софія Гречанівська, яка з друзями малювала символ Євро (м'ячик з квіточками — ред.) з написом Welkom. - Тепер, якщо проходитиму повз, чи знайомі в місто приїдуть — буде чим похвалитись.
Не менш емоційними і з настроєм були й перехожі. Хтось, не зупиняючись, оглядав малюки й далі прямував, але уже з посмішкою. А були й такі, хто зупиянвся, розпитував і навіть до малювання долучався. Найбільше інтересу проявляли гості міста. Приміром, група з Дніпропетровська, яка поверталась із Зарваниці, хвилин 10 обговорювала акцію.
- Ну молодці, - сказала одна з них. - Навіть не думала, що з люків можна таку красу зробити. Крім того, може тепер нікому не підніметься рука його вкрасти, бо у нас, та і у вас напевно, є така проблема.

Малюнки зацікавили й іноземців. Приміром, гість із Туреччини, який гуляв Центром з дочкою знайомої, більше півгодини спостерігав за роботою художників. Його восьмирічна спутниця Марися ще й допомагала малювати. Найбільше дівчинці сподобався бедрик. Вона навіть ім'я йому вирішила дати — Джері.
- У нас такого нема, - каже Халі. - Дуже добре. Я здивований, що так легко щось таке добре дозволили. Цікаво, що кожен може малювати.
Акція не одноденна і в місті розмалюють ще не один люк, сподіваються організатори.
- Це хороший спосіб при мінімальних ресурсах і з залученням молоді якось прикрасити місто, - розповідає голова арт відділу ГО “Файне місто” Дмитро Андрощук. - Місцева та обласна влада нас підтримали. Художники задоволені, бо залишили свої, так би мовити, відбитки в історії міста. Люди з хорошим настроєм. Розмалювали сьогодні з десяток люків. Сьогоднішнє розмальовування — старт. Триватиме ж акція два тижні.
Тобто, якщо хтось з тернополян вирішить розмалювати ще якийсь люк, то може звернутися у “Файне місто”, яке дозволить отримати дозвіл від міської ради.
- Тому ми закликаємо художників, людей, які мають цікаві ідеї, звертатися, - каже пан Дмитро.




Джерела: 20 Хвилин, Погляд, 1+1

Немає коментарів:

Дописати коментар

Учасники